Ilvy Maijen Fotografie

ProuTboys

ProuTboys

Dit is een doorlopend project over homo- en transjongens met als doel jongeren te stimuleren en te inspireren om zichzelf te zijn en hen te laten weten dat ze uniek en bijzonder zijn. Helaas zijn dit soort projecten nog steeds nodig. Dit werd onlangs nog eens duidelijk door de verklaring van minister Slob (NL) dat het toegestaan is homoseksualiteit op hervormde scholen af te keuren en ook door het taboe wat er in de voetbal wereld nog op rust. Maar ook door het zeer recente bericht over Hongarije waar het wordt verboden om homoseksualiteit en verandering van sekse te “promoten” onder minderjarigen. Boeken, films en andere media met seksuele inhoud die niet heteroseksueel is, worden verboden. Ook reclame-uitingen waarin homo- of transseksualiteit wordt ‘genormaliseerd’ mag niet meer worden getoond. Het verbod vertoont grote gelijkenis met de situatie in Rusland, waar sinds 2013 een wet van kracht is die “propaganda voor niet-traditionele seksuele relaties” verbiedt.
De portretten vertonen een zekere kwetsbaarheid; waarmee ik wil overbrengen dat het oké en sterk is om je innerlijke zelf te laten zien.

Meedoen? Neem contact met me op: 0640803645 / info@ilvyfotografie.nl of via Instagram (proutboys_photoproject)

Lucas

Lucas - 2020 - IMaijen - 44

”Ik heb van kleins af aan een extreem sterke vrouwelijke persoonlijkheid, dit was één van de redenen die mijn ouders twijfel toekende. Mijn jeugd was een eenzame en vaak emotionele periode in mijn leven. Ik stond aan de zijlijn van socialiteit maar ik was er geen onderdeel van. Ik was vaak het buitenbeentje of het pispaaltje. Het deed me nog meer pijn om mijn ouders in verdriet en frustratie te zien, omdat ze mij helemaal alleen in de wereld door mijn jeugd zien kruipen. Want het was ook echt kruipen, de vrienden die ik had namen afstand van me en de aandacht die ik kreeg was altijd negatief. Later toen ik startte op het voorgezet middelbaar onderwijs begon ik mezelf beter te leren kennen. Ik merkte dat ik me aangetrokken voelde jegens sommige jongens. Ik wist niet wat dat betekende of wat het inhield voor me. Maar ik had mijn vermoedens al. Niet veel later, ondanks het hopen dat het niet waar zou zijn, heb ik me neergelegd bij het feit dat ik gay was. Ik deelde dit voor het eerst toen ik 13 was. Ik was het pronkstuk in het museum, althans zo voelde ik me. Iedereen kwam me bekijken als een dier in een kooi. Ik werd belachelijk gemaakt en vernederd. Rond deze tijd werd mijn moeder ziek, ik nam de verantwoordelijkheid zorg voor haar te dragen en het huishouden te ondersteunen. Dit was mijn keerpunt. Ik liet alle reacties langs me heen gaan. Ik wist dat ik te belangerijk was om me te laten kleineren. Ik moest er zijn voor de mensen die me nodig hadden. Vanaf het moment dat ik voor mezelf op kwam verliep alles een stuk makkelijker. Ondanks het feit dat ik nu bijna 8 jaar verder ben, blijft het een strijd om met mijn sexualiteit door het leven te gaan. Maar ik zal nooit meer afhankelijk zijn van de meningen die mensen over mij hebben, omdat ik mijn waarde ken. En dat geeft me kracht.”

Simon

Simon - 2020 - IMaijen - 10

”Ik ben uit de kast gekomen toen ik 17 jaar oud was. Ik weet heel mijn leven al dat ik op mannen val maar probeerde altijd mijzelf te overtuigen dat het niet zo was. Ik werd vroeger wel eens gepest omdat ik alleen maar met meisjes om ging en omdat ik meer vrouwelijke trekjes had dan de andere jongens. Waarom ik op mijn 17 uit de kast was gekomen komt omdat ik mezelf eindelijk geaccepteerd had en ik eindelijk voelde dat ik in een veilige omgeving zat. Het constant rondlopen met een geheim zat me zo erg dwars dat ik niet anders kon dan het te vertellen, ongeacht of de reactie wat ik zou krijgen positief of negatief zouden zijn. Gelukkig heb ik voor het merendeel positieve reacties gekregen. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest.”

Patrick

Patrick - IMaijen - 2019 -8

”Ik ben altijd een theatraal en energiek kind geweest. Ik verkleedde me als een meisje en zette mijn beste vertolking van videoclips op, ik maakte en speelde mijn eigen toneelstukken en ik danste op elk feestje tot ik in slaap viel. Mijn ouders gaven me alle vrijheid om mezelf te ontdekken en ze steunden me in alles. Ik denk dat mijn jeugd een teken was van wat ik in de toekomst zou worden: een energieke, gay performer.

In mijn tienerjaren begon mijn lichaam te veranderen. In de kleedkamers vergeleek ik mezelf met de andere jongens. Ik vergeleek ook de grootte van mijn penis. Ik was geobsedeerd door het staren naar het kruis van andere jongens, zelfs tijdens de lunchpauze keek ik altijd naar hoe groot het ‘pakket’ van de andere jongens was. Het maakte me onzeker dat ik niet zo groot geschapen was, dus ik dacht dat ik gewoon gefascineerd was door andere jongens. Toen ik ouder werd, ontdekte ik dat het niet alleen fascinatie was, maar ook seksuele aantrekkingskracht.

Uit de kast komen was voor mij niet echt een probleem. Er was een oudere jongen op school die ik altijd had bewonderd, omdat hij prachtig kon zingen: hij was mijn idool en ik wilde
dichter bij hem te komen. Natuurlijk wilde hij niet eens met me praten en hij en zijn vrienden zeiden duidelijk dat ik kon opzouten. Ik was echt verdrietig, maar ik wist niet precies waarom. Een paar jaar later zou ik ontdekken waarom ik zo geïnteresseerd was in die jongen. Hij sprak met zijn maatjes over homo zijn en opeens dacht ik: kan ik homo zijn? Binnen een paar uur vertelde ik mijn vrienden op school dat ik verliefd was op deze jongen en toen ze me vroegen of ik homo was, zei ik: “Ik denk het wel”.

Dat jaar zou ik mijn eerste rapport aan mijn ouders moeten laten zien, maar ik had het druk gehad met alle nieuwe gevoelens en mijn cijfers waren een beetje gedaald. Mijn ouders vroegen me wat er aan de hand was, maar ik werd boos en stormde naar mijn kamer. Later kwam mijn moeder binnen en vroeg me: “Je kunt het me vertellen … gaat het over liefde?” Ik knikte maar zweeg. Ze vervolgde: “Ben je verliefd op een jongen?” Ik knikte weer. Toen vroeg ze: “Moet ik het je vader vertellen?” Ik zei dat ik dat nog niet wilde. Ze zei: “Oké, maak je geen zorgen. Alles komt goed, ik hou van je! ” Ik was in de war, maar er viel een last van mijn schouders. Ik werd door mijn eigen moeder uit de kast getrokken en ze accepteerde het écht. Een half jaar later vertelde ik het mijn vader en hij zei gewoon: “Het is jouw leven, doe wat je wilt. Maar als iemand je lastig valt, vertel het me dan! ” Achteraf gezien was dit precies de reactie die ik van beiden had kunnen verwachten en ik ben hier nog steeds voor gezegend. ”

Tim

Tim - 2020 - IMaijen - 11
”Ik was 12 jaar en zat in de eerste klas van de middelbare school in Maastricht. Voordat ik uit de kast kwam, had ik een angst voor mijn seksuele voorkeur. Ik dacht namelijk dat ik door mijn
homoseksualiteit geen succesvolle carrière kon maken, of dat ik niet serieus zou worden genomen. Ik voelde mij daardoor onzeker en geloofde niet in mijn eigen capaciteiten.
Toen Ilvy mij vroeg om mee te doen aan haar fotoproject zag ik een kans. Een kans om te laten zien dat het niet nodig is om je zorgen te maken over je seksuele oriëntatie of genderidentiteit
als het gaat om werk of een carrière.
Wat ik je wil meegeven is dat je nooit moet opgeven in het geloven van je eigen capaciteiten, en dat je zeker een plek hebt in deze maatschappij. En vertrouw jezelf genoeg om te weten dat wanneer er iets op je pad komt, wat resoneert met je passie, je de goede keuze kunt maken.
Daarom zeg ik met trots: ik ben Tim, ik ben homoseksueel, heb een topsportcarrière opgebouwd en help ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling als mentale coach.”

Ricky

ricky - IM 2020 - 1

‘Uit de kast komen was voor mij een bevrijdend moment, ik leerde me minder druk te maken om wat anderen over me zouden denken en ging daardoor ook positiever naar mezelf kijken. Het is zo belangrijk dat je niet gespannen hoeft te zijn of te liegen als iemand naar bijv. je relatie vraagt. Uit de kast komen is wat ik iedereen toewens, je bent het echter niemand verschuldigd. Essentiëel is dat ook anderen zich bewust zijn van de omgeving die ze creeren en hoe moeilijk het soms kan zijn om voor je seksualiteit uit te komen. Coming Out Day blijft daarom belangrijk om aandacht aan te besteden. Vier het recht om jezelf te zijn.”

Tajae

Tajae - 2019 -1-web

“Die jaren in stilte en reflectie maakten me sterker en herinnerden me eraan dat acceptatie van binnenuit moet komen en dat dit soort waarheid me de kracht geeft om emoties te overwinnen waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Ik ben er trots op te zeggen dat ik een gelukkige homoseksuele man ben. Ik ben trots, gelukkig, comfortabel met mezelf en ben zeer gezegend om te zijn wie ben “

Didier

Didier - 2020 - IMaijen - 10

“Als heel jong kind werd ik me bewust van het feit: ik was anders. Toen ik opgroeide, begon ik te beseffen dat ik niet was zoals mijn ouders, mijn zus en mijn vrienden of leraren op scholen. Ik ontdekte dat ik de wereld anders beleefde. Toen ik 12 was, wist ik dat dit ‘homo-zijn’ heette. Vanaf dat moment vertegenwoordigde ik mezelf op die manier.

Gelukkig tel ik mijn zegeningen. Ik heb altijd het voorrecht gehad om een ​​genoeg steun om me heen te hebben. Ik hou van mijn familie en vrienden die me onvoorwaardelijk steunen.

Desondanks wil ik met deze portretserie een statement maken. We mogen nooit vergeten dat het behoren tot een seksuele minderheid tweezijdig is:

AAN EEN KANT: JA, ik ben TROTS. Net als veel andere LGBT + -mensen ontdekte ik de heldere en vibrerende tinten van de regenboog. Ik pakte die kleuren op, creëerde mijn palet en begon mijn kleuren met trots te dragen. Dit inspireert me om de beste versie te zijn van de man die ik ben; een sociale, soulvolle, creatieve, artistieke, doelgerichte, fantasierijke en ambitieuze man.

MAAR AAN DE ANDERE KANT: deze serie toont de donkere kanten van homo-zijn. Het wordt vaak niet zichtbaar omdat het niet altijd is opgenomen in het regenbogen-symbool. Dit is waarom ik het goed vind om in deze reeks ook de donkere kant (zwart) te laten zien. Niet alleen omdat het meer mensen kracht geeft en de zichtbaarheid van individuen vergroot, maar ook omdat zwart staat voor de meer intrinsieke gevoelens van LGBT + -mensen. Automatisch bij een minderheidsgroep horen, brengt veel interne uitdagingen met zich mee. Als heel jong kind wist ik dat ik anders was in een wereld die homo zijn soms als negatief labelde. De donkere tinten op de foto’s vertellen het verhaal van eenzaamheid, het gebrek aan rolmodellen, onzekerheden, zelfdestructief gedrag en andere uitdagingen. Ik dank psycholoog Alan Down’s uit de grond van mijn hart. Zijn boek ‘The Velvet Rage’ betekent alles voor mij. Ik kwam uit de kast toen ik 12 was, maar het kostte me 7 jaar om de schaamte van het opgroeien als homo in de heteromannenwereld te overwinnen. Ik slaagde erin vanwege zijn werk.

Als ik creativiteit uitdruk, heb ik het gevoel dat ik alle kleuren belichaam die bepalen wie ik ben, ook de donkerdere. Dit gebeurt, vooral als ik zing. Het heeft me geholpen door een periode in mijn leven waarin ik intern aan het zoeken en ondervragen was. Het nummer ‘Commes Ils Disent’ van Charles Aznavour verwoordt alles: ‘Niemand krijgt het recht om te zijn – de rechter van wat goed voor mij is – omdat niemand kan zeggen: wat maakt een man een man?’.”

Donnavon

Donnavon - 2021 - IMaijen - 31

”Ik heb meerdere coming out verhalen, want zoals veel mensen weten, moeten queer mensen vaak meerdere keren uit de kast komen. Mijn coming out verhaal was niet zo heftig als het coming out verhaal van sommige andere mensen.

Toen ik het mijn moeder vertelde, begon ze te huilen. Ze begon te huilen omdat het een schok voor haar was, ze had niet verwacht dat ik homo zou zijn. Ze begon ook te huilen omdat ze dacht dat het leven dat ze dacht dat ik zou hebben, niet zou gaan krijgen (vriendin, kinderen). Ze maakte zich ook zorgen over mijn veiligheid. ‘Gaat de wereld aardig tegen hem zijn? Zullen mensen hem accepteren? Ik aanvaard hem, maar zullen andere mensen dat doen?’ Ze wist niet dat homo’s kinderen kunnen krijgen en toen ik haar daar meer over vertelde en dat mijn leven op bepaalde gebieden niet anders is dan dat van een heteroseksueel persoon, kreeg ze meer kennis over homo zijn, wat haar een rustig gevoel gaf. Het maakt haar niet uit of ik adopteer of dat ik een kind krijg via ivf. Of helemaal geen kinderen. Het belangrijkste is dat ik gelukkig ben. Natuurlijk weet ik dat ze graag mijn kinderen zou zien, of ze nu geadopteerd zouden worden of tot leven gebracht zouden worden door middel van ivf.

Mijn moeder discrimineert niemand op basis van seksualiteit. Ja, het was een beetje raar en ongemakkelijk in het begin. Het voelde alsof er een muur tussen ons was. Ik denk dat dat was omdat ze tijd nodig had. Tijd om het te verwerken. Maar nu kan ik openlijk met haar praten over mijn seksualiteit of iets dat daarmee te maken heeft. Ze steunt me. Ze wil dat ik gelukkig ben. Mijn seksualiteit is geen obstakel voor haar om te willen dat ik gelukkig ben. Ik bepaal zelf hoe ik wil leven gerelateerd aan het liefdesleven en het krijgen van kinderen en zij ondersteunt dat. Zolang ik gelukkig, gezond en veilig ben.”

Ingmar

Ingmar - 2020 - IMaijen - 7

”Mijn coming out verhaal is niet heel spannend. Ik denk dat ik het persoonlijk spannender vond dan iedereen om mij heen. Wat ik voornamelijk eng vond is mijn eigen toekomt. Ik wil heel graag kinderen, dat wil ik nog steeds. Voor ik uit de kast kwam dacht ik: maar als ik uit de kast kom is het krijgen van kinderen veel moeilijker, dat wil ik niet. Ik wilde een ‘normaal’ leven en het een beetje volgens de boekjes laten lopen. Van de ene kant voelde ik mij aangetrokken tot jongens, van de andere kant durfde ik dat zelf nog niet helemaal te accepteren. Dit puur en alleen om het feit dat ik dacht dat ik daardoor niet aan mijn eigen toekomst verwachting zou kunnen voldoen. Op mijn twintigste verjaardag (precies ja) heb ik voor mijzelf toch de knoop doorgehakt en kwam ik in aanraking met mijn eerste echte grote liefde, een jongen. Vanaf dat moment wist ik het zeker: ook met een jongen kan ik mijn toekomst invullen op de manier waarop ik dat wil. Het zal iets moeilijker en ingewikkelder worden, maar waar een wil is, is een weg.”

Rick

Rick - 2021 - IMaijen - 11614021430877

“Coming-out was voor mij als het oplossen van een puzzel met 10.000 stukjes. Je weet hoe het er ongeveer uit moet komen te zien, maar niemand heeft een handleiding geschreven. Het gepuzzel zat hem voor mij met name in het ontdekken van mezelf. Gedachten van onwetendheid, angst, ongeloof en vooral onzekerheid spookte continu door mijn hoofd. Met momenten voelde het alsof ik er alleen voor stond. Uren, dagen, weken, jaren van nadenken, onzekerheid en twijfelen tot ik er eindelijk uit was, de puzzel was af! Ik voelde me tevreden en trots dat ik het mij gunde om mezelf te zijn, ik was homo!

En hoe trots ik was om het resultaat te delen met mijn omgeving, werd ik geconfronteerd met de maatschappij. De puzzel waar ik voor mijzelf zo hard aan had zitten werken, in één klap, van tafel.. Alles wat in theorie zo mooi in elkaar zou moeten passen, lag verspreid over de grond. Mijn toenmalige vrienden, school, en werk leken ineens allemaal een gedeelde mening te hebben: “wij accepteren dit niet”. Een jongen van 14 jaar als voorbeeld, die destijds een patiënt van mij was, pleegde zelfmoord omdat zijn seksuele geaardheid niet geaccepteerd werd. Dit voor mij was het kantelpunt, jaren heeft het geduurd voordat ik pas echt mijzelf was, mij veilig voelde en trots was op wie ik ben. Dit alles heb ik te danken aan mijn vrienden, die mij hebben laten zien dat ik er mag zijn zoals ik ben.

Iedereen heeft het recht om te zijn wie iemand wil zijn, geaccepteerd te worden zoals iemand is en daar zal ik me altijd voor blijven inzetten! Zoals de tattoo op mijn arm: “De moeilijkste weg brengt naar een betere bestemming”.

Dwight

Dwight - 2021 - IMaijen - 30

”Mijn naam is Dwight. Beter bekend als Cutshield. Ik kwam in 2018 uit de kast als homoseksueel.  Ik kwam in de gayscene tussen hele leuke en aardige mensen.  Ik woonde toen in Maastricht en ging veel uit in de rest van het land. Ik bouwde daar ook mijn leven op en liet mijn eigen omgeving daardoor een beetje in de steek. Ik begon een soort dubbel leven te leiden. Ik had het naar mijn zin terwijl het thuis zo’n rommeltje was geworden. Feesten, vrienden, plezier en uitgaan klonk voor mij niet fout. Experimenteren met drugs kwam snel in mijn leven op dat moment en dat liep flink fout. Ik was al snel alles kwijt uit mijn eigen omgeving die ik had laten stikken.

Toen ik uit de kast kwam had ik een relatie met mijn vriendin Kenza. Ik miste haar elke dag, maar ik wilde vluchten van alles wat ik hier in het zuiden had en was. Wij kwamen na een tijd weer bij elkaar terug maar dat liep niet zo goed. Ze maakte het uit en ging haar eigen weg. Na in die periode door een hel te zijn gegaan, besloot ik hulp te gaan zoeken in de verslavingszorg. Ik besloot om op zoek te gaan naar mijzelf en prioriteiten te stellen in mijn leven. Ik en Kenza kwamen terug bij elkaar. Ik bloeide op en bleef clean, maar het allerbelangrijkste van alles; ik vond mijzelf. Ik hou niet van labels of gedragseigenschappen tussen genders. Ik ben een openminded guy, die de wereld mooier is gaan zien nadat hij zichzelf had geaccepteerd.”

Bram

Bram - 2021 - IMaijen - 6

”Het gevoel kwam kwam langzaam, maar eraan toegeven was een ding. Grappen werden erover gemaakt en ik lachte mee, hoewel het ongemakkelijk voelde. Toch werd ik steeds meer aangetrokken naar wat ik niet wilde, ik wilde normaal zijn en blijven. Het moment van vertellen schoof ik daarom vele malen voor me uit. Verhalen werden verdraaid, zodat dingen niet op zouden vallen. Ik ging steeds minder delen en gaf steeds minder openheid. Voor mij was het een zoektocht die niet makkelijk was, maar voor de mensen om mij heen evenmin. Maar op een gegeven moment moest het er toch uit. Continue op zoek naar het juiste moment om het mede te delen, maar het ideale moment komt niet. Uiteindelijk heb ik het thuis en bij mijn vrienden verteld. Makkelijk was het niet en voor de mensen om mij heen wennen.

Gedacht werd dat ik zou veranderen, me aan zou passen aan het stereotype beeld. Dat is niet gebeurd, ben nog altijd die redelijk introverte jongen die liever op de achtergrond dan op de voorgrond staat.

Nu, een aantal jaar later, vind ik het nog altijd moeilijk on alles open en eerlijk te vertellen. Dat is vooral een gevoel wat ik zelf heb, het voelt een beetje ongemakkelijk. Gelukkig heb ik heel veel lieve vrienden een een super familie om me heen, die me altijd steunen en af en toe kritische vragen stellen.”

Davy

Davy - 2021 - IMaijen - 9

“De afgelopen maanden waren een hel voor mij, een hel die me uiteindelijk een beter leven heeft gegeven.  Blijkbaar was er nog veel pijn en angst over het feit dat ik homo ben.  Dit is er al jaren en heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik de afgelopen jaren gewoon doorging met verdoezelen en overschreeuwen.  Bang voor alles en iedereen maar niemand die dit mag zien, nooit!  Een beetje arrogantie wat ik hiervoor gebruikte, masker op en ‘kom maar op’.  Want dit hoort er niet te zijn.  Na een paar gesprekken bij een therapeut was het al snel duidelijk dat ik een trauma had gecreëerd door mijn eigen manier van leven voordat ik uit de kast kwam.  Mijn angst was overal.  Avondje uit, supermarkt, op bezoek bij familie/vrienden etc. Tot ik letterlijk instortte en zo niet meer verder kon.  Na nog een paar gesprekken stelde mijn therapeut EMDR behandeling voor.  ‘Gewoon een paar vingers volgen en de emotionele lading is eraf’.  Ik vond het lachwekkend, maar deze jongen is ook best eigenwijs.  Na mijn eerste sessie zat ik buiten op een bankje te wachten tot mijn moeder en tante me zouden ophalen.  Ik sloeg mijn benen over elkaar langs een drukke weg en rookte een paar sigaretten.  Na ongeveer 20 minuten realiseerde ik me dat ik geen seconde had gedacht dat ik met mijn benen over elkaar zat. Normaal gesproken lette ik daar op als er een auto voorbij kwam omdat ik niet wilde dat mensen zouden zien dat ik homo was.  Bizar maar waar!  Hierdoor realiseerde ik me dat deze, bijna lachwekkende, methode echt veel kan opleveren.  We behandelden verschillende gebeurtenissen tijdens de EMDR en langzaam verdween alles.  Het lijkt alsof mijn verstand de overhand heeft gekregen en het ook eens is met mijn gevoel.  Ik kan zijn wie ik wil zijn.  Vooral mezelf!  En dat is het belangrijkste dat er is.”